22.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 25 setembre 2021
La casa està construïda pràcticament dins la mar, damunt les penyes
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Fa més de dos anys que la casa coneguda com a “can de la Rosa”, a la carretera del Far, entre el Riuetó i el Babo, està tancada d’ençà que acabà la concessió que en tenien i revertí a PortsIB, tal com també passà amb les cases del carrer dels Pescadors, al Pla de sa Sínia.

Amb la finalitat que no es tudàs i donar-li un nou ús, el novembre de 2019, el Govern de les Illes Balears (PortsIB) la cedí al Consell de Mallorca perquè la reconvertís en una subseu del Museu Marítim, però han passat prop de dos anys i la casa està tancada i no s’hi ha fet res. De fet, pel que s’ha sabut, el conveni que es firmà aquell dia amb una tracalada de polítics a la foto és “paper banyat”; no s’ha fet res. Aquests dies, aquest fet s’ha explicat al diari Ultima Hora i a través de les xarxes socials són molts els comentaris dels ciutadans que han anat opinant sobre quin ús se li hauria de donar. La gran majoria considera que l’haurien de tomar i restituir el terreny al seu estat natural.

Respecte de per què no el museu, hi ha diferents opinions: majoritàriament perquè és una construcció petita i “un museu necessita més espai”, diuen. De fet, consideren que al Port hi ha indrets més adients per a un museu marítim –el Far, per exemple. Un altre inconvenient que apunten és on deixar els cotxes els visitants, ja que s’hauria d’habilitar un aparcament o ampliar la carretera; com que aquesta casa es va construir ran de mar, damunt les penyes, hi ha qui diu que no té sentit on està i que s’hauria de tomar. També a les xarxes socials n’hi ha que han apuntat de convertir-la en un refugi –com els de muntanya– i que la gent que el reservàs hi pogués passar uns dies de vacances.

També, des de l’Ajuntament, el govern (PP-PI) demana explicacions de per què no s’ha fet res. A una de les darreres plenàries aquest tema va sortir a rotlo i es va saber que aquell acord del novembre de 2019 on pareixia que seria imminent la seva adequació, ha quedat en no-res. Des del Consell han explicat que oficialment no s’ha fet efectiva la cessió de l’immoble i que encara ara és propietat de PortsIB. També hem sabut que no està inclosa a l’agenda immediata reconvertir-la en una subseu del Museu Marítim, o sia, sembla que una rehabilitació i donar-li vida va per llarg.

Aquest immoble, més de dos anys tancat, s’ha anat fent malbé. De defora ja es veu a algunes portes la petjada de la mar i potser –també– de la mà de l’home. I dins, és de suposar que la humitat i el fet d’estar tancada no li ha fet cap favor. O sia, que cada dia que passa es deteriora i el cost per posar-la a punt serà més car. D’aquí, tots aquests comentaris contraris a la rehabilitació en aquesta gran plataforma de debat que són les xarxes socials.

Una de les portes espenyades

Aquesta casa es va construir cap a la meitat de la dècada dels anys 70, a finals de la dictadura franquista. Es va aixecar a certa distància d’on hi havia una antiga barraca gran (la darrera que quedava de les dues casetes d’en Palau) –que estaven més a prop del Riuetó. Durant molts d’anys, fins al 2019 que acabà la concessió administrativa, la utilitzà la família de Javier de la Rosa, que va ser el darrer batle franquista de Palma, entre 1972 i 1976. D’aquí que molta gent la conegui amb el nom de “can de la Rosa”. Aquesta persona era un dels gendres de la família Rosselló, propietària de la possessió de sa Punta, família resident a Palma però oriünda de Manacor.

Sobre quin ús se li ha de donar o si s’ha d’esbucar, ben segur que el debat ciutadà continuarà. De moment, però, l’immoble segueix tancat i deteriorant-se.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar