14.1 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 27 novembre 2022
Tomeu Salvà i Marina Roig explicaren la posició de la gent dels Closos

Un centenar de persones reivindiquen el Parc Arqueològic dels Closos amb crítiques al Govern balear  “per riure’s de nosaltres”

Dissabte de matí, durant tres hores, la carretera de can Gaià (de Portocolom a s’Horta) va estar tallada a la circulació. Just davant el jaciment s’hi concentraren un centenar de persones per protestar contra la decisió del Govern de les Illes Balears de no voler concedir els 1,5 milions d’euros promesos des de fa cinc anys per dur-hi endavant un important projecte de Parc Arqueològic.

A la carretera no hi varen poder pintar el mural que tenien previst, però sí que hi muntaren una roda de premsa per explicar el que ha passat durant els darrers anys amb aquest projecte. L’arqueòleg que des de fa trenta anys fa feina per donar a conèixer i enaltir el poblat, Tomeu Salvà, va ser l’encarregat de donar les explicacions tant a la ciutadania com als mitjans de comunicació. Amb les seves paraules va ser molt crític amb l’actitud del Govern respecte d’aquesta qüestió i més concretament amb el conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company.

Salvà manifestà: “Ens han estat enganant durant aquest darrer any. Crec que han intentat silenciar les mobilitzacions, que no diguem res, i a les diferents reunions que hem fet amb la Conselleria ens han dit que ens donarien els doblers, que no passàssim pena, fins que els hem estrets, i quan els hem estrets s’ha vist la veritat, que no ens els volien donar. Per tant, som aquí per reivindicar que és ben hora que ens els donin. Pensam que per part del Govern hi ha hagut una clara hipocresia; una tàctica política, no tècnica ni arqueològica per fer parèixer que ’no passeu pena, farem qualque cosa per fer parèixer què, però realment no farem res’; això és la nostra impressió”. “Potser anam equivocats, però és ben hora que ens diguin qualque cosa que no siguin mentides”, afegí sense pèls a la llengua, Salvà.

Va recordar que el 2018 el projecte pujava a 1,2 milions d’euros, i va fer al·lusió a qui aleshores era la consellera de Cultura, Fanny Tur, “que creia en el projecte”, però el canvi de consellers i la pandèmia va fer que el projecte quedàs aturat. Ara puja a 1,5 milions d’euros, que el mateix Govern s’havia compromès a invertir amb doblers procedents de l’impost del turisme sostenible (l’ecotaxa).

Aquest darrer any, membres dels Closos han tingut diverses reunions amb el conseller Miquel Company, però, a l’hora de repartir el pastís de l’ecotaxa, “el vent se’n ha duit les paraules”, digueren.

Per això, Salvà explicà: “Ens han dit que no. Ara que siguin conseqüents amb el que pugui passar. Nosaltres ho seguirem reivindicant; no ens cansarem”. Fins i tot estan disposats a demanar audiència al ministre. “Ja que aquí passen de nosaltres, potser a Madrid ens entenen més”, digué. Pròximament, demanaran hora per entrevistar-se amb la presidenta del Govern balear i explicar-li el projecte. “Si no ens escolta, demanarem hora a la delegada del Govern, Aina Calvo, i si no, anirem a Madrid a parlar amb el ministre, sigui aquest o el que vengui, no ens aturarem”, explicà.

Acabada l’explicació, i davant la prohibició de poder pintar la pancarta “Volem Parc Arqueològic” sobre la carretera, optaren per, en unes trinxes de tela que havien preparat, expressar-hi el que consideraven respecte d’aquesta decisió del Govern. Una vegada escrits, els anaven penjant als ullastres que hi ha al poblat.

Com va dir Tomeu Salvà, aquesta ha estat la primera d’una sèrie d’activitats que duran a terme els pròxims mesos per continuar reivindicant el que el Govern els havia promès: la construcció d’un parc arqueològic.

El Parc Arqueològic

El Parc Arqueològic comptaria amb un centre d’interpretació (un museu), la construcció d’una naveta així com eren fa quatre mil anys i, a més, s’habilitaria tot l’espai per passejar-hi i fer-hi tallers, entre altres coses.

L’Ajuntament aprova el Pla Especial de la zona

El Ple de l’Ajuntament, dilluns, va aprovar inicialment el Pla Especial de protecció del bé d’interès cultural (zona arqueològica) dels Closos de can Gaià. Aquest Pla és l’instrument urbanístic que permetrà poder desenvolupar-hi del futur parc arqueològic.

L’any 2019 es va fer una primera aprovació del Pla Especial de Protecció dels Closos de can Gaià, que presentava una sèrie de deficiències que actualment s’han revisat i esmenat. S’aprovà amb els vots a favor de quasi tots els partits (PI, PP, GM, PSOE, Bloc i Podem) i l’abstenció de Vox. Ara serà remès al Consell Insular perquè en faci l’aprovació pertinent.

darreres notícies

et pot interessar

Jo sí, la resta no