24.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 1 juliol 2022
Els ciutadans es concentraren a la Plaça de Sant Jaume amb pancartes durant més de mitja hora
Els ciutadans es concentraren a la Plaça de Sant Jaume amb pancartes durant més de mitja hora

El consistori diu que s’estudien les al·legacions, perquè s’ha d’evitar indemnitzar promotors 

Entorn de 500 persones es varen concentrar diumenge a migdia a la plaça de Sant Jaume (de l’església) de Portocolom, per mostrar el seu rebuig a la futura urbanització que preveu el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) annexada a la zona de sa Capella. Els concentrats mostraren preocupació pel desenvolupament d’aquesta possible urbanització en una zona que consideren que ja està massificada i que, a més, afavorirà  “la construcció d’habitatges per a compradors d’un alt poder adquisitiu als quals els veïnats del municipi no podran accedir”.

La convocatòria va ser organitzada per les entitats ciutadanes Som Portocolom, Salvem Portocolom i Terraferida que han obert una nova lluita contra aquest possible urbanitzable que afectaria uns 4.000 metres de terreny, ara agrícola, i que permetria la  construcció d’uns trenta habitatges més a la zona.

Els concentrats exhibiren pancartes amb lemes com: “Portocolom diu basta”, “Així destruirem el Port”, “Volem garrovers, no ciment” o “Més naturalesa, menys construcció”.

El comunicador Pere Estelrich i Massutí va ser l’encarregat de llegir el manifest. Advertí als polítics: “no els ho posarem fàcil. No saben que quan ens ajuntam som capaços d’aturar urbanitzacions”. La futura urbanització està ben aferrada al nucli antic –on s’obririen alguns carrers, avui sense sortida, on a l’estiu els nins encara hi poden jugar i la gent més gran prendre-hi la fresca– i a l’ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) del Camp Roig i s’Algar, indret que es va voler urbanitzar amb un port esportiu fa una trentena d’anys però que amb la pressió popular, com ara, es va impedir. També en aquesta zona hi ha quilòmetres d’importants galeries subterrànies d’un alt nivell espeleològic.

Durant l’exposició del nou PGOU, veïnats i entitats varen presentar unes 35 al·legacions amb el suport de més de 500 firmes per demanar que la urbanització no s’executi. A més, les entitats convocants demanen al conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir (Més), que si l’Ajuntament no elimina aquest fals urbà, que el Govern el desclassifiqui mitjançant la Llei del sol. “Un avís als polítics de Palma: vostès poden aturar la nova urbanització. No més tuits. No ens parlin de canvi de model. Comencin ara protegint sa Capella, Portocolom, Mallorca”, es va llegir al manifest.

Aquesta futura urbanització no és nova. Al Pla General vigent, de l’any 1969, ja hi figurava grafiada amb una extensió el doble de la que projecta el nou pla, encara que mai no s’ha intentat iniciar.

El batle diu que cal estudiar bé les conseqüències del canvi
Dilluns, el batle, Jaume Monserrat, parlà amb la premsa sobre la urbanització. Explicà que l’equip tècnic del nou PGOU “està estudiant amb molta de cura les al·legacions presentades” i que, una vegada es tengui clar de com es poden resoldre, “ens reunirem amb les entitats i col·lectius interessats per explicar què s’hi pot fer i les possibles conseqüències que pot comportar eliminar aquesta zona urbanitzable”. Explicà que “s’han d’estudiar molt bé les conseqüències que en pot tenir. Recordà que fa només uns dies l’Ajuntament va pagar més de 5 milions d’euros d’una indemnització que ha durat 20 anys [davant s’Arenal] per un canvi urbanístic d’uns terrenys, per la qual cosa si aquesta unitat d’execució –la urbanitzable– es retira, cal saber exactament quines conseqüències pot tenir per a la caixa municipal. No n’hi ha prou amb la voluntat social o amb una manifestació per dir no, cal tenir en compte els aspectes tècnics i jurídics”, digué el batle.

darreres notícies

et pot interessar

Reciclar la policia, també