14.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 30 novembre 2022

L’actualitat mana i, malgrat les ganes de tractar temes positius i plaents, massa sovint em veig abocat a parlar d’assumptes que no són gens gratificants. Aquesta setmana passada, a Felanitx, s’ha viscut un esdeveniment que per la seva naturalesa i pel fet d’haver succeït en un lloc molt concorregut, ha estat font de nombrosos comentaris entre el paisanatge. M’estic referint a l’intent de segrest, o agressió, a una al·lota menor d’edat a la plaça de les Palmeres. No entraré a descriure els fets, perquè només en tenc les referències que circulen pel poble i ja han estat prou comentats a les xarxes socials. El que m’interessa comentar és com, de sobte, el nostre poble sembla haver esdevingut un indret insegur. Per a mi aquest fet només és un símptoma d’un mal que afecta de manera global la societat d’avui: l’exaltació i la mediatització de les malifetes i la impunitat que massa sovint agombola els malfactors.

No vull dir que amb aquest fet Felanitx hagi esdevingut, de cop, un poble insegur; el nivell d’inseguretat que tenim avui és el mateix de fa quinze dies i, per descomptat, no arriba al de Tijuana, Mèxic, on et poden balacear per haver mirat de coa d’ull a una chamaca; o de la Ciutat del Vaticà, on et poden furtar la cartera abans de resar una avemaria. El succés de la plaça de les Palmeres ha fet botar les alarmes, però al nostre poble succeeixen cada dia fets que no ens permeten viure tan tranquils com podríem; per exemple, al carrer del Rei en Jaume I hi ha grans problemes d’aparcament i de circulació, sovint hi ha embussos de cotxes que pugen i baixen, i trobar un lloc on aparcar a determinades hores és gairebé impossible. Doncs, mirau per on, hi ha un espai, vora l’antiga caserna dels carrabiners, on no hi ha ratlles grogues i el carrer és prou ample per poder-hi deixar una partida de cotxes; resulta que no hi aparca gaire gent, habitualment un cotxe, o dos, propietat de gent que viu en aquelles cases. No sé per què la gent no hi deixa el cotxe, només sé per quina raó no l’hi deix jo, tot i que molt sovint l’he de deixar més lluny de ca nostra: no el deix allà perquè dues vegades que l’hi he deixat, me l’han ratllat de part a part amb una tatxa o algun objecte punxant…

“ja que parlam de la policia, cal dir que en el cos hi ha gent de bona voluntat, amb ganes de fer feina i de vetlar per la seguretat dels ciutadans, però l’actitud d’alguns repercuteix de manera negativa en la imatge que sen té”

 

Crec recordar que temps enrere, amb els primers ajuntaments democràtics, la Policia Local facilitava cada mes, o cada tres mesos, una llista de les intervencions que s’havien realitzat, era un bon baròmetre per conèixer el nivell de seguretat del municipi. I ja que parlam de la policia, cal dir que en el cos hi ha gent de bona voluntat, amb ganes de fer feina i de vetlar per la seguretat dels ciutadans, però malauradament l’actitud d’alguns (pocs) elements repercuteix de manera negativa en la imatge que des del carrer es té de tot el col·lectiu, vet aquí un exemple: aquest passat dilluns anàvem en cotxe per la plaça de les Palmeres i a punt de prendre el carrer 31 de Març, ens vàrem trobar que estava tancat per una barrera i un policia local que la guardava, a la barrera, és clar. Li vam demanar per on podíem passar per anar a ca nostra. La resposta fou: «No sou de Felanitx? Tocau saber-ho, per on heu d’anar». Tal resposta ens hauria d’haver sorprès venint d’un funcionari que, se suposa, està allà per alleugerar el trànsit; la veritat és que venint de qui venia no ens va sorprendre, tal individu és conegut per les seves actituds allunyades del que és propi d’un funcionari públic. D’aquesta manera, per mor d’un individu carregat de xuleria, augmenta la mala fama d’una institució, i no augmenta gens la sensació de seguretat del poble.

Vaig dir fa unes setmanes que denunciaria, fins al punt de resultar pesat, mentre el nom de Felanitx aparegui com a «Felanich» als cercadors d’internet. Doncs al meu telèfon encara apareix escrit en la forma ominosa que s’han inventat els imperialistes espanyols. Fa un parell de mesos, en una plenària, responent a una pregunta de Xisco Duarte, la regidora Cano va dir que estava fent feina en aquest assumpte. La setmana passada es publicà una entrevista amb aquesta regidora, va dir que treballava molt pel poble. Bé, si ella ho diu… Però entre la feinada que fa, no va citar intentar una cosa tan senzilla com indicar als navegadors d’internet la manera correcta d’escriure el nom del poble. Tal volta ella considera que això no té importància.

darreres notícies

et pot interessar