17.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 22 octubre 2021
Un dels cruis que cal adobar
Un dels cruis que cal adobar
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

El Gremi de Margers, l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i la plataforma Salvem Portocolom han demanat entrevistar-se amb caire urgent amb la consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i amb el conseller de Mobilitat del Govern, Josep Marí, amb l’objectiu que les dues institucions prenguin les mesures necessàries per a la conservació de l’empedrat del moll de la Duana de Portocolom com a element “únic” del patrimoni mallorquí, amb una restauració “respectuosa i fidel a l’empedrat existent”, segons s’ha assenyalat des d’aquestes entitats.

Els margers, ARCA i Salvem Portocolom pretenen que es posi en pràctica la protecció efectiva de l’empedrat original, ja que “ports n’hi ha molts, però com el moll de la Duana, fet amb pedra, només n’hi ha un”, apunten. La veu d’alarma la va donar el Gremi de Margers, el passat 1 de setembre, mitjançant un informe alternatiu, al qual alerta de la possible alteració “irreversible” del disseny i la tècnica constructiva originals.

Segons els margers, que són el col·lectiu entès en aquest tipus d’actuacions, d’acord amb la mostra del futur empedrat aportada per l’empresa concessionària de les obres, el seu aspecte passarà a ser “totalment diferent”, la qual cosa suposarà la seva “desaparició”. El disseny històric, “de pedres amb bon contacte entre si, magistralment col·locades per menestrals d’un temps, se substituirà per un altre amb les peces molt més distanciades i amb separacions plenes de morter”, expliquen. 

Per això, aquestes tres entitats reclamen la rectificació de l’informe previ del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell, que “dona per bona” aquesta modificació. A més, considera “clarament insuficient” el pressupost destinat a aquesta restauració i critica que no s’hagi procedit a una “recerca dels punts d’extracció originals” per aconseguir el mateix tipus de pedra a la rehabilitació. 

A l’hora de redactar aquesta informació sabem que per part de les dues conselleries del Govern i del Consell ja s’ha anunciat a les tres entitats el propòsit de celebrar aquesta reunió.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar