19.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 7 octubre 2022
Foto de https://farsdebalears.com/en/portocolom-%E2%80%93-punta-de-ses-crestes-lighthouse

Malgrat ser una de les icones del Port i del nostre municipi, i un dels immobles més fotografiats per turistes i residents, el far, els darrers anys i més d’ençà que no hi ha faroler, ha caigut en l’oblit institucional. El far pròpiament dit funciona amb un sistema informàtic i la casa del faroler i la resta de dependències estan tancades i en desús. Fa anys s’hi va projectar un bar i un petit hotel, però, amb una llarga cadena humana que va rebutjar el projecte, se’n va desistir i ha seguit tancat a pany i clau.

Aquests dies, dos projectes volen tornar a donar vida al far. Un, com explicàvem la setmana passada, seria donant un nou ús a l’immoble per a investigacions científiques relacionades amb la mar. L’altra, la Ruta de Fars.

El Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha començat la roda de presentacions per explicar la futura ruta a ajuntaments, clubs de muntanya i senderisme, associacions de lleure, ciutadania en general i grups polítics. En concret, la trobada feta a Felanitx ha servit per detallar les etapes de la ruta que recorren els municipis de Manacor, Felanitx i Santanyí.

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285 km, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat de la ruta voreja les zones costaneres de Llevant i Migjorn, de la badia de Palma i del ponent de la Serra de Tramuntana, i travessa nuclis urbans i turístics.

La trobada ha servit per explicar i detallar el recorregut i les característiques dels trajectes següents: etapa 2, Cala Bona – Porto Cristo (13,7 km); etapa 3: Porto Cristo – Portocolom (27 km); etapa 4: Portocolom – Cala d’Or (14,5 km); etapa 5: Cala d’Or – Cala Figuera (16,7 km), i etapa 6: Cala Figuera – Colònia de Sant Jordi (33 km).

L’objectiu és oferir una ruta senderista que asseguri la protecció i la conservació dels recursos naturals, culturals i etnològics, i aquí radica la importància d’aquestes presentacions. Es convida la ciutadania a fer totes les aportacions que trobin oportunes per fer la Ruta més segura, accessible i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient. Aquestes xerrades serveixen per informar i animar els ciutadans a participar-hi. El període d’exposició pública està obert fins al dia 10 d’octubre.

La consellera Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que “treballam per tornar a la ciutadania el que sempre ha estat seu: els camins públics. La nostra voluntat és que la Ruta dels Fars sigui oberta, transparent i, sobretot, participativa; i per això aquesta presentació serveix, d’una banda, per explicar el projecte global i com beneficiarà cada un dels municipis i, de l’altra, perquè tothom que ho vulgui hi pugui col·laborar”.

Recordem que el Bloc per Felanitx va presentar una moció a la Sala, que va ser rebutjada, per tal de presentar al·legacions perquè la ruta Portocolom – Cala d’Or passi per Cala Mitjana i no hagi de fer una voltera de tres quilòmetres.

darreres notícies

et pot interessar

Raquel Vaquer Sunyer, investigadora en ciències marines

“Una àncora d’un vaixell d’uns quinze metres pot arrabassar una clapa de posidònia de 165 feixos”