25 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 21 juliol 2024

“Un temps érem pocs”. Aquesta és la magnífica primera frase de L’hivern de 1947 a la vila, la novel·la de Miquel Barceló Perelló. Li manllevam aquestes paraules un moment:
“Un temps érem pocs”. Ara som molts, massa, ara n’hi ha que sobren. Les etiquetes resident, turista, emprenedor, immigrant, teletreballador, expat, treballador de temporada i les interseccions entre una i altra ja fan curt per classificar tot el personal que pixa i caga en aquest arxipèlag.
Ara tothom coincideix que les esquerres, durant els anys 2015-2023, no varen fer prou per evitar la massificació i la saturació. Si haguessin fet més, la derrota electoral encara hauria estat més sonada perquè un dels pilars de l’oposició i de la campanya electoral del tàndem PP-Vox (i el seu entorn socioeconòmic) va ser acusar les esquerres de turismofòbia i els va funcionar. Intentar afegir un vot verd des de l’esquerra dona canxa a la dreta per generar-ne tres de blaus. Ara el govern Prohens diu que efectivament hi ha massificació i que durant els anys d’Armengol no es va fer prou. Com quedam, la difunta Comissió Balear de Medi Ambient, va fer llarg o va fer curt?
Dos dubtes sobre el que diu que farà el PP des del govern: primer, Prohens admet que hi ha massificació i saturació, però que ella no parla de decreixement, que aquesta paraula maleïda és cosa de l’esquerra. Per tant, si la proposta és no decréixer en turisme (i població), en el millor dels casos ens quedam així com estam, és a dir, ens quedam per sempre en el reconegut estat de saturació i massificació actual.
I segon dubte: es tracta de combatre la massificació i la saturació per fer la vida millor (simplificant) als residents o es tracta només d’evitar que el turisme faci nosa al turisme? Que és al punt on hem arribat. Parlam d’una aposta genuïna per disminuir la població (sí, sí, el nombre de persones) que tresca damunt les Balears o es tracta de millorar alguns serveis a fi que el turisme no s’autodestrueixi? Es tracta de fer alguna cosa pel medi ambient i bravejar-ne a les fires de turisme? O per què és un valor en si mateix? Es tracta de disminuir el nombre d’entrades al parc temàtic o d’oferir més atraccions per repartir un poc les coes per pujar-hi?
Com que de moment fan estudis i els encarrega el PP-Vox, el sector turístic i especulatiu està tranquil tot fent calaix.

darreres notícies

et pot interessar

“La magnitud de la tragèdia és enorme, fa massa anys que hem d’adaptar-nos a lleis que cada vegada degeneren més l’educació”