22.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 1 juliol 2022

No, no vull ser pessimista. Però, la veritat vertadera és que, quan hom observa com gira el món, es necessita un gran esforç mental per no caure en la depressió. D’aquesta manera s’entén que a molta gent li basti que el Reial Madrid guanyi la lliga borbònica i la Copa d’Europa (abans es deia així, que em perdonin els puristes) o que l’empresari de Manacor guanyi un cop més el Roland Garros, per considerar-se uns triomfadors i pensar que el món marxa com un rellotge.

Mentrestant, aquesta setmana passada, per primer cop en la vida, omplir el dipòsit del cotxe em va costar més de cent euros, i de llavors ençà està pujant un parell de cèntims cada dia. On arribarem? Només els oligarques que dirigeixen el món ens ho podrien dir.

El cas és que fa uns mesos, quan Pedro Sánchez va rebaixar els imposts sobre els carburants i els preus va semblar que baixaven una mica, era bo d’entendre que no rebaixaven els guanys dels grans negociants d’hidrocarburs; el que es rebaixava eren els fons que l’Estat pot destinar a educació, sanitat o serveis socials. Ara, quan aquella «rebaixa» ha estat engolida i sepultada per la cobdícia dels mercaders, de tal manera que el que pagam pel litre de combustible ja és molt més alt del que era llavors, resulta que apareixen els turistes, amb cotxe propi o de lloguer, uns turistes als quals, sense considerar el preu que paguen per la benzina al seu país, també s’aplicarà la rebaixa que en el seu dia decretà el Govern. Així, una part gens negligible del que abans es podia dedicar a pal·liar les necessitats bàsiques de la població, servirà per subvencionar els turistes que venen a embossar les nostres carreteres. I si consideram que qualsevol pujada dels carburants repercuteix en tots els altres productes, aquesta pujada constant i galopant que estam patint aquests dies suposa que cada matí, en botar del llit, som més pobres que el dia abans quan ens colgàrem, perquè el nostre poder adquisitiu baixa d’una manera constant.

I tot això no s’arregla amb una bona temporada turística. Cada cop que per la televisió autonòmica apareix algú dient «aquí todos comemos del turismo» o alguna castellanada similar (perdonau-me, però els que diuen aquestes coses sempre ho solen dir en castellà, tot i que alguns cops sigui amb accent de fora de l’imperi borbònic), jo em deman qui és l’alcavot que s’embutxaca la part que em correspon a mi d’aquests fabulosos guanys que, segons els colonialistes, ens treuen a tots de la fam.

“Em deman qui és l’alcavot que s’embutxaca la part que em correspon a mi d’aquests fabulosos guanys que, segons els colonialistes, ens treuen a tots de la fam”

 

Però no tot ha de ser negatiu, no. El Govern balear ha aprovat una nova llei turística, amb l’absència de la patronal hotelera a la sala de sessions del Parlament, que ha encès de mala manera els diputats i diputades de la dreta i l’extrema dreta, que ja han anunciat que quan ells governin, i asseguren que serà aviat, la derogaran. Tal volta les intencions del govern són bones, tot i que aquesta llei no aporta cap mesura nova per combatre el canvi climàtic (per exemple). És veritat que es redueix el nombre de places de lloguer vacacional, però no es diu quins mitjans s’aplicaran a perseguir els fraus que es cometran, i avui ja es cometen, en aquest sentit. De sobra coneixem la poca agilitat de l’Administració a l’hora de detectar les malifetes dels grans hotelers, els operadors turístics o les cases vacacionals gestionades per estrangers.

Pensau què estic exagerant? Doncs jo pens que no, com a mostra basta veure la gran quantitat de saques de fems de gran format, no familiar, que es dipositen, un dia sí i l’altre també, als contenidors del puig de sa Quarantena (per on jo he de passar gairebé cada dia) per calcular que només a la contrada de Binifarda hi ha molts habitatges unifamiliars convertits en espais de lloguer vacacional. Si això ho feim extensiu a totes les Illes, ens podem trobar amb unes xifres molt llunyanes de les que manegen els nostres governants. I quedi clar que jo no tenc res en contra d’aquest tipus d’establiments que acullen un turisme, respectuós amb el medi ambient i amb els costums del país, diferent del de renous i borratxeres, però crec que és hora d’ordenar el desgavell actual i qui vulgui, i pugui, tenir turistes allotjats, que pagui el que li pertoca.

darreres notícies

et pot interessar

Reciclar la policia, també