14.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 30 novembre 2022
Moment en què Matas puja al cotxe protegit amb els escuts especials
Moment en què Matas puja al cotxe protegit amb els escuts especials

El 30 de setembre i el 1r d’octubre de 1997 són dies que ja formen part de la història política del nostre poble. Vàrem viure una situació política inèdita, de bullanga contra els governants, que va ser portada als mitjans de comunicació illencs. Diaris, ràdios i televisions en parlaren un parell de dies. Qui aleshores era el president del Govern Balear, Jaume Matas (posteriorment multicondemnat per corrupció) va estar un parell d’hores a recer dins la Casa de Cultura fins que va ser rescatat per una cinquantena de guàrdies civils. Defora, més de 200 persones l’escridassaven per rebutjar l’autopista de Llevant.

Ens hem de situar: fa 25 anys no hi havia ni xarxes socials, ni grups de WhatsApp per comunicar-se ràpidament, ni mòbils que fessin fotos com ara. Era un altre temps.

Els fets

L’any 1997 un gran sector de la població estava en contra de l’autopista que havia projectat el Govern del PP, que feia un anell a Mallorca, passant per Campos, Felanitx i Manacor. Hi havia una forta oposició a aquest projecte. L’ambient polític estava crispat i Jaume Matas (PP), l’any 1996 per mor de la dimissió forçada de Cristòfol Soler, va ser nomenat president del Govern.

Per agafar popularitat va organitzar visites “institucionals” als pobles acompanyat del seguici de polítics locals (batle i regidors). La comitiva es passejava pels carrers i visitava negocis, i en Matas anava fent besades i estretes de mans a tothom, acompanyat d’uns fotògrafs que no s’aturaven de tibar.

Aleshores, el batle de Felanitx era Miquel Riera i el PSOE governava en minoria. El cap de l’oposició era Rafael Rodríguez (PP). Coloms a la Sala i Convergència Balear també formaven part del Consistori.

La visita “oficial institucional” a Felanitx era de dos dies: el 30 de setembre i el 1r d’octubre, amb una llarga llista d’entitats i empreses per visitar i reunir-se.

Dia 30, per exemple, a les 11.05 h visitaren el Convent de les monges de la Providència, a les 12.15 h, el president, acompanyat dels polítics locals i els seus consellers, berenà de coca de trempó. A les 13 hores la visita era a l’Institut. A l’entrada el varen rebre un bon grup d’alumnes i professors que l’esperaven amb camisetes antiautopista. L’ambient era tens. Va començar la visita i pels passadissos, un centenar d’alumnes i professors amb una manifestació improvisada escridassaren la comitiva i exhibiren pancartes per tal de mostrar el seu rebuig al projecte de l’autopista. “Autopista no”, “Mates verges sí, Matas i Verger no”, entre altres. Els ànims es varen encalentir i molt, i la Guàrdia Civil ja va haver de prendre mesures per treure, per la porta de darrere de l’edifici, el president.

L’horabaixa continuà la visita institucional. A les 19 h hi havia a la Casa de Cultura una reunió del president Matas, consellers i Ajuntament amb les entitats culturals i esportives i també amb pagesos i empresaris. Arran dels incidents succeïts el matí a l’institut, el seguici arribà a la Casa de Cultura 45 minuts abans del que estava previst per tal d’evitar la manifestació, i així va ser. Entraren a la Casa de Cultura i començaren les reunions.

Devers les 19.30 hores per la plaça de sa Font ja hi començava a haver molta gent, un centenar de persones. A poc a poc els aires començaven a encalentir-se de valent i cada vegada hi havia més gent, mentre Matas, els regidors i consellers continuaven dins la Casa de Cultura.

Fa 25 anys, l’activitat comercial del poble era molt més intensa que ara i a les 20 h, hora de tancament dels comerços, per sa Font, epicentre comercial hi passava molta gent; molts quedaven a badocar per veure què passava fins al punt que, l’escala de l’església pareixia s’Encontrada. I varen començar a arribar cotxes de la Guàrdia Civil –de tot Mallorca– i més expectació i més gent hi havia.

Prop de les 20.30 h, hora prevista de partida de Jaume Matas cap a Palma, continuaven els insults i els crits forts de la gent concentrada al carrer. I com més guàrdies civils, més gent, i més pujava de to la situació.

Intentaren sortir de la porta de darrere (pel carrer 31 de Març) però algú hi havia col·locat una cadena i un pany de maleta. O sia, que només podien sortir per la porta principal. Els serveis de seguretat del president deien que no sortiria si no es dissolia la concentració. A més de les patrulles disponibles per quasi tot Mallorca, de Palma arribà un furgó antidisturbis –en total hi havia més de 50 guàrdies i varen començar a obrir pas; fins i tot, alguns manifestants que s’havien assegut en terra enmig del carrer –damunt el pas de vianants– varen ser retirats, alçats, pels guàrdies.

Jaume Matas, envoltat de guàrdies civils d’uniforme i de paisà
Jaume Matas, envoltat de guàrdies civils d’uniforme i de paisà

Passades les 23 hores, la Guàrdia Civil decidí treure el president, fent un passadís enmig de la gent. Els antiavalots, amb els escuts especials que tapaven el cos del president, corrent, el dugueren al cotxe i el feren pujar. Mentre això succeïa, continuaven els crits i els manifestants tiraren ous que feriren alguns dels membres de seguretat de l’equip del president.

Portada del Diari de Balears
Una de les moltes pàgines de diari d’aquells fets

L’endemà, dia 1r, Matas tornà a Felanitx per continuar amb la visita prevista i amb el seguici de polítics. Envoltats de guàrdies civils, uns vint agents tan uniformats com de paisà, feren la volta pel poble prevista. En aquest segon dia, malgrat que els ànims estaven encesos i ser el tema de conversa a tot Mallorca, alguns manifestants els seguiren i escridassaren una estona, però la cosa no anà a més i no es registraren incidents.

Podria allargar molt aquest relat, perquè aquest trull va dur molta coa, fins i tot amb anunci de multes de molts de doblers a ciutadans que participaren en la manifestació, però que al final no arribaren a port.

Un capítol més de la història política de Felanitx.

darreres notícies

et pot interessar

Condemna en veu baixa