14.1 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 27 novembre 2022
Aurora Picornell

Arran de la troballa de les restes de la republicana Aurora Picornell a la fosa comuna del cementeri de Son Coletes de Manacor, el Bloc, el PSOE i Unides Podem varen presentar en el Ple de dilluns una moció per reconèixer la figura d’aquesta dona comunista i activista, i alhora condemnar el règim franquista.

La moció està formada per quatre punts distints que, en aquesta ocasió —i no sol ser habitual— es varen votar per separat, ja que hi va haver partits que, segons el punt, votaren de forma diferent. L’habitual és votar la moció íntegra.

Així, el primer punt, “L’Ajuntament celebra la troballa al cementeri de Son Coletes del cos de la política comunista, sindicalista i feminista Aurora Picornell, assassinada pel franquisme l’any 1937”, va ser aprovat per unanimitat de tots els partits polítics.

En el segon punt, “Tal com recull la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, declara el règim franquista il·legal, l’Ajuntament condemna els crims comesos durant la Guerra Civil i el règim franquista”, hi votaren a favor PI, GM, PSOE, Bloc i UP, el PP s’hi va abstenir i Vox hi votà en contra.

En el tercer punt, “L’Ajuntament manifesta el seu suport a les entitats i col·lectius que fan feina per recuperar la memòria democràtica, una tasca basada en els principis de veritat, justícia i reparació”, tots hi votaren a favor, excepte Vox, que hi votà en contra.

I, finalment, en el punt quatre: “L’Ajuntament participarà en els actes d’homenatge en la seva memòria [d’Aurora Picornell]”, tots hi votaren a favor, excepte Vox, que s’hi va abstenir.

Les pintades vandàliques

Per unanimitat de tots els partits, s’aprovà una moció presentada pel PSOE per tal d’eliminar i vigilar les pintades vandàliques que cada dia van proliferant.

Així, s’acordà “instar l’equip de govern a dissenyar i aplicar al més aviat possible una acció d’eliminació de pintades vandàliques i grafitis, definit per a les tres àrees (Felanitx, zones costaneres i resta de nuclis), el qual inclogui un mapa de punts negres de pintades vandàliques prioritàries per intervenir, i també instaurar un procediment d’actuació municipal urgent per a les intervencions de neteja”. A més, també es demana que s’intensifiqui la vigilància per part de la Policia Local, potenciant la col·laboració amb la Guàrdia Civil i afavorint l’intercanvi d’informació amb empreses de seguretat privada, comerciants, hotelers, associacions veïnals i ciutadania en general”. També, “promoure campanyes de conscienciació actives i efectives entre els més joves perquè coneguin i respectin el nostre patrimoni”.

I, finalment, que l’equip de govern promogui una modificació de l’Ordenança reguladora, perquè es pugui exigir a l’infractor la repercussió del cost de la reparació dels danys”. En aquests moments, les possibles sanciones oscil·len entre els 100 i els 600 euros, quantia que es vol augmentar.

Xisco Duarte (PSOE) va demanar que s’instal·lassin més càmeres de videovigilància connectades a la Policia local a la zona de sa Font, al qual el regidor de Policia, Sebastià Adrover (PP), va dir que mesos enrere l’Ajuntament ho havia demanat a la delegada del Govern, la socialista Aina Calvo (que és l’administració competent per autoritzar-ho), però se’ls va denegar perquè “és una zona d’afluència de menors”.

El regidor Pere Antoni Mascaró

Es va aprovar la dedicació del 100 % i el sou (el mateix que la seva antecessora) del nou regidor Pere Antoni Mascaró Fiol (PI), que és el tercer tinent de batle i gestiona les àrees de Turisme, Cultura, Patrimoni, Biblioteques i Arxiu.

L’enllumenat públic

Es va aprovar la revisió del preu públic del contracte de subministrament i serveis per a la prestació del servei integral de l’enllumenat exterior del terme municipal.

Com que tot s’incrementa, amb la revisió de preus, per al 2023 la pujada serà d’uns 120.000 euros més. O sigui, a partir de l’any que ve, i mentre no hi hagi una altra revisió de preus, aquest servei tindrà un cost anual de 568.000 euros.

Pla d’Igualtat de l’Ajuntament

Amb 16 vots a favor i només l’abstenció de Vox, es va aprovar el nou Pla d’Igualtat de l’Ajuntament per un període de quatre anys, i és d’aplicació per a tot el personal de la Sala.

Moció pel 25-N

Amb motiu del 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, amb el vot en contra de Vox, s’aprovà un manifest al·lusiu d’aquest dia. En un principi, si tots els partits hi haguessin donat suport, hauria estat una declaració institucional unànime, però el desmarcatge de Vox —com sol passar sovint en aquestes qüestions— va fer que fos tractat com una moció urgent.

Aquests varen ser alguns dels temes que es varen debatre al Ple de dilluns passat. La setmana que ve parlarem de la resta.

darreres notícies

et pot interessar

Jo sí, la resta no