6.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 28 gener 2023
El cartell que pintaren i col·locaren fa uns mesos i que va desaparèixer tot d’una
El cartell que pintaren i col·locaren fa uns mesos i que va desaparèixer tot d’una

Serà dissabte a les 11 del matí per l’exclusió del Parc Arqueològic de les inversions amb doblers de l’ecotaxa 

Decebudes i indignades per les falses promeses. Així és com se senten moltes de les persones que fan feina als Closos durant l’estiu, voluntàriament, des de fa més de 25 anys, després que el Govern de les Illes Balears —format pel pacte entre PSOE, Més i Podem— hagi decidit rebutjar un pic més destinar 1,2 milions d’euros al projecte del Parc Arqueològic dels Closos de can Gaià. Aquest import havia de sortir de l’impost de turisme sostenible (ITS), la coneguda ecotaxa, que ha recaptat 138 milions.

Per mostrar el seu desacord amb la decisió del Govern, es duran a terme una sèrie de mobilitzacions i campanyes. La primera, dissabte, a les 11 del matí. Es tallarà la carretera de can Gaià, on hi ha el jaciment, i es farà una jornada lúdica en què es pintarà ben gros el lema “Volem parc arqueològic!”, igual que el de la fotografia, que es va penjar al poblat i que el mateix vespre algú, curiosament, va arrabassar. A més de la pancarta, tothom que vulgui es podrà expressar escrivint sobre el que sent entorn d’aquest fet.

Els integrants dels col·lectius Projecte Closos, els Amics dels Closos de can Gaià i la Plataforma Salvem Portocolom, en un comunicat, expressen el seu “malestar vers la decisió de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern d’excloure de les inversions el projecte del Parc Arqueològic, malgrat que, en dues reunions mantingudes el gener i el març d’enguany, el conseller Miquel Company es mostrà molt interessat en el finançament del projecte: una cortina de fum per aturar les nostres protestes? És més que plausible”.

Recordem que el GOIB destinà, l’any 2018, 1,2 milions d’euros de l’ITS a la creació del parc arqueològic. El projecte promou la millora de l’adequació del jaciment, la creació d’un centre d’interpretació i la construcció d’una naveta a escala real per crear una experiència immersiva i vivencial als visitants.

L’any 2020 aquest fons es retirà per atendre les conseqüències econòmiques que duia la nova pandèmia, però després que el Govern empràs partides pressupostàries per sufragar un esdeveniment musical privat, els col·lectius pro-Closos iniciaren una campanya social per reactivar el projecte.

Expliquen que unes mil persones i quaranta entitats ja els han donat el seu suport mitjançant una recollida de signatures. Però, davant la manca de paraula i de fets del Govern, han decidit continuar reivindicant-ho amb més actes com el de dissabte que ve.

El PP s’hi suma

Poc després de saber-se de la mobilització convocada, el PP va emetre un comunicat en què manifestava que se “suma a la mobilització” i que “intentarem que un milió d’euros arribi a aquest projecte mitjançant una esmena als pressuposts generals de l’Estat (del Govern espanyol).

El Pla Especial

D’altra banda, si no hi ha res de nou, al Ple de l’Ajuntament de dilluns que ve s’aprovarà el Pla Especial urbanístic de la zona afectada pel jaciment, una eina molt important a l’hora de regular i desenvolupar la zona urbanísticament.

darreres notícies

et pot interessar

Franc Prohens Cabrer i Jaume Prohens Manresa, músics i compositors

“Som conscients que és més difícil arribar al públic del nostre país amb una llengua estrangera, però consideram que ser fidels a un mateix és el més important”