21.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 12 abril 2024
Un dels assaigs del Davallament. A l’esquerra, el director, Joan Toni Sunyer
Un dels assaigs del Davallament. A l’esquerra, el director, Joan Toni Sunyer

El pregó

Demà divendres, Divendres de Passió, el pregó organitzat per la Confraria de Sant Agustí i que pronunciarà el metge i col·laborador habitual d’aquest setmanari Joan López Ferré, dona el sus a les celebracions litúrgiques i populars de la Setmana Santa felanitxera.

Serà a les 21 hores, al convent de Sant Agustí. També hi actuarà el Cor de Cambra del Conservatori de Felanitx, dirigit per Joan Ballesteros.

Diumenge de Rams

Benedicció de rams, processó i Eucaristia:

A Portocolom, dissabte 23 a les 18 h.

Diumenge dia 24

A Cas Concos, a les 9 h.

A s’Horta, a les 9.30 h.

A Sant Alfons, a les 11 h, benedicció de rams, processó i Eucaristia. Hi haurà representació de totes les confraries.

Al convent de Sant Agustí, a les 11.30 h, benedicció de rams, processó fins a la parròquia de Sant Miquel, on se celebrarà l’Eucaristia solemne.

No hi ha missa a les 9 h a Sant Miquel, a les 11 a Portocolom ni a les 18 h a Sant Salvador.

Viacrucis al Calvari

Els Dotze Sermons, viacrucis escenificat, vivent, pujant al Calvari. Començarà a les 16.30 hores a la primera estació.

Dilluns Sant, dia 25

A les 21 hores, a la capella del Roser, a l’església de Sant Miquel, concert de música sacra del Renaixement, a càrrec de Cercle Cromàtic. Interpretarà responsoris de Tenebres de Carlo Gesualdo, Orlando Di Lasso i Tomás Luis de Victoria.

Dimarts Sant, dia 26

Processó del Silenci

A les 21.30 h, concentració a Sant Alfons. Monició i sortida (hi haurà un pas vivent i es regalarà un ciri a tots els assistents). Itinerari: carrers Hospici, Miquel Bordoy, Major, Jordi Sabet, plaça Constitució, Pare Catany, Pizà, Castellet, sa Plaça, plaça de s’Arraval, carrers Bisbe Puig, Roca d’en Boira i Convent. Breu reflexió i càntic de veneració a la Creu a l’església del Convent.

Dimecres Sant, dia 27

A la Catedral, a les 18 hores, missa crismal. Aquest any les nostres parròquies hi participen de manera activa.

Dijous Sant, dia 28

Eucaristies de la Cena del Senyor:

A la parròquia de Sant Miquel, a les 18 hores

A Sant Alfons, a les 19 hores.

A la parròquia de s’Horta, a les 20 hores, unificada amb Portocolom.

Totes les col·lectes aniran destinades a Càritas interparroquial.

Processó de la Sang

A les 21.30 hores, passarà per la plaça de sa Font de Santa Margalida, carrers Major, Miquel Bordoy, Hospici, Pou de la Vila, Major, Mar, plaça de s’Arraval, carrers Juevert, Convent, Horts, Nuno Sanç i plaça de sa Font de Santa Margalida, i acabarà a l’escalinata i al replà.

Divendres Sant, dia 29

Celebracions de la Passió i Mort del Senyor

A Sant Alfons, a les 17 h.

A la parròquia de Sant Miquel, a les 9 h, Res de Laudes. Celebració a les 18 h. Unificada amb Cas Concos

A la parròquia de s’Horta, a les 9 h, Res de Laudes. Celebració a les 19 h. Unificada amb Portocolom.

El Davallament, més viu que mai!

Divendres Sant, a les 21 hores, l’escalinata i replà de l’església parroquial, tornarà a acollir la representació religiosoteatral del Davallament. I ho farà “més viu que mai; enguany es batran rècords de participació”, expliquen els organitzadors, ja que són més de 150 els actors que cuidaran de representar diferents passos de la passió i mort de Jesucrist, tot acompanyat per uns efectes sonors i luminotècnics que atorguen més espectacularitat a l’acte.

En aquesta edició —expliquen— s’introduiran diversos detalls i canvis en l’escenificació i el muntatge de les escenes que es representaran: entrada triomfal a Jerusalem, el Darrer Sopar, traïció de Judes i captura a l’hort de Getsemaní, Jesús davant Caifàs, Ecce Homo (Jesús davant Pilat i flagel·lació), trobada amb Maria, camí del Calvari, Primera Caiguda i la Verònica, Crucifixió, Davallament i Pietat.

També es recuperarà un element antic restaurat que forma part de la història del Davallament: la inscripció INRI que es col·loca a la part més alta de la creu. La restauració l’ha duita a terme —acuradament, per l’estat en què es trobava— Sebastià Rigo.

Una altra novetat important és el canvi de director escènic. Enguany és a càrrec de l’actor Joan Toni Sunyer (Manacor, 1988). Ha cursat estudis d’Art Dramàtic, especialitat en Interpretació Textual, a l’Institut del Teatre i a l’ESADIB. Actor i director de nombroses produccions i espectacles i amb diverses companyies, ha guanyat diversos premis autonòmics i estatals.

El cartell que anuncia l’acte és obra de la ceramista felanitxera Maria Ramis.

Processó de l’Enterrament

Després del Davallament, començarà la processó pel següent itinerari: plaça de sa Font de Santa Margalida, carrers Major, Mar, plaça de s’Arraval, carrers de sa Plaça, s’Aigua, Quatre Cantons, Horts i Convent.

L’Enterrament

En arribar la processó al Convent, es farà l’Enterrament a la mateixa església, organitzat per la Confraria de Sant Agustí amb lectura de textos de Jaume Santandreu.

En cas de fer mal temps i s’anul·li la processó, l’Enterrament es farà a les 22 hores.

Dissabte Sant, dia 30

Solemnes vigílies pasquals

A la parròquia de Sant Miquel, a les 19 h. Unificada amb Cas Concos.

A l’església de Sant Alfons, a les 20 h.

A la parròquia de s’Horta, a les 20 h. Unificada amb Portocolom.

Diumenge de Pasqua, dia 31

L’Encontrada

A les 8.30 hores, al convent de Sant Agustí, Eucaristia.

A continuació, Processó de l’Encontrada. A les 9 hores, sortida del Convent fins a la parròquia, pels carrers del Convent, Porteria, Quatre Cantons, Nuno Sanç i plaça de sa Font de Santa Margalida. En arribar, solemne Eucaristia de Pasqua.

A Cas Concos, a les 9 h.

A s’Horta, a les 10 h.

A Portocolom, a les 10.30 hores, processó, amb sortida del Mollet d’en Perelló, passant pels carrers Velar, de la Mar, Centre i Mossèn Tauler, fins a la parròquia de la Mare de Déu del Carme. Tot seguit, Eucaristia solemne.

A Sant Alfons, missa a les 11 hores.

No hi ha missa a les 12 h a Sant Miquel ni a les 18 h a Sant Salvador.

Concert de la Banda

A les 12 hores, concert de la Banda de Música de Felanitx, a la plaça de s’Arraval.

Els Salers

A partir de les 10 del matí, els Salers tornaran a recórrer places i carrers per recollir les darreres panades i rubiols, i convidar al ball dels Salers, que es farà quinze dies després.

La Segona Festa, dia 1

Després d’uns anys amb una forta embranzida i una gentada que pujava a Sant Salvador, amb activitats organitzades per una entitat o una altra, ara toca una època de passar sense pena ni glòria. Així i tot, hi ha gent que manté el costum de pujar-hi i menjar les darreres panades.

Diumenge de l’Àngel, dia 7

L’acte que tanca el programa de les celebracions de la Setmana Santa és el Diumenge de l’Àngel, dia 7 d’abril.

Al santuari de Sant Salvador, a les 18 hores, Eucaristia solemne d’Acció de Gràcies a la Mare de Déu de Sant Salvador.

darreres notícies

et pot interessar