14.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 30 novembre 2022
La plaça d’Espanya, totalment anegada
La plaça d’Espanya, totalment anegada

Nombroses cases i locals de mig poble varen beure de valent. A Son Pou i So n’Albons s’arribà als 220 litres

“Pareixia com si haguessin tirat una poalada d’aigua amb força damunt Felanitx”. Amb aquesta frase descrivien alguns veïnats la barrumbada que va fer divendres passat a migdia. Faltaven pocs minuts per a les 14 h, els al·lots estaven a punt de sortir d’escola, quan de sobte es va ennegrir tot, va fer un parell de llamps i trons ben forts i va començar a ploure a bots i barrals. Aquella hora és un dels moments en què més trànsit, tant de cotxes com a peu, hi ha per dins la vila. “Era més intens que aigua de bombolla”, explicava una conductora, “no hi vèiem dues passes enfora”. 

En pocs minuts, molts de carrers del poble, principalment de la part baixa (de ses Torretes per avall, per generalitzar), es varen convertir en torrents. El caos i la por entre conductors i ciutadania en general es feren ben palesos. Gran part de Felanitx es convertí en una ratera; els carrers eren rius. Hi feia molt mal menar. No es podia fer endavant ni enrere. L’aigua i el fang envaïen cotxes, cases, comerços, portasses… A redols hi havia un parell de pams d’aigua; a d’altres, més d’un metre. I continuava plovent. 

Va ploure més d’una hora i mitja sense aturar. El rost que du Felanitx va fer que l’aigua arribàs a la part de baix amb força, i en gran quantitat. Tanta sort que, a diferència de la torrentada de 1989 o d’altres barrumbades fortes, aquesta vegada no hi hagué cotxes un per damunt l’altre, ni gaire de copejats —excepte petites excepcions. Una dona, que no veia per on caminava, posà el peu malament per mor de la quantitat d’aigua i es va fer mal; va ser traslladada en ambulància a un centre sanitari. És l’únic dany humà de què tenim constància. 

Els desperfectes materials són, a hores d’ara, mals de quantificar. Dimarts encara hi havia gent que treia aigua o feia net. Desenes de cases i locals varen beure de valent. Curiosament, a diferència d’altres vegades que hi ha hagut inundacions, els carrers no varen quedar empastissats de llot, pedres i terra, ni amb l’asfalt aixecat (sempre hi ha les petites excepcions), i, al cap d’un quart d’aturar-se de ploure, el nivell d’aigua pels carrers havia baixat molt o no n’hi havia gens. Per contra, el 1989 moltes de les carreteres i carrers quedaren intransitables, o sense asfalt, durant dies i setmanes.

A l’observatori d’en Toni Mesquida, a l’avinguda Argentina, es varen recollir 135 litres. Des del primer minut, els serveis d’emergència varen començar a rebre telefonades d’auxili i d’incidències. La Policia Local en mitja hora en va rebre més de sis-centes. La Guàrdia Civil, Bombers de mig Mallorca, voluntaris de Protecció Civil i Policia Local es varen posar a fer feina per ajudar a restablir la normalitat i avaluar els mals. Els bombers, només divendres, feren una trentena de serveis. Tot el cap de setmana i fins dimarts encara ajudaven a treure aigua de soterranis, com també Protecció Civil.

Mentre plovia i tot s’inundava, molta gent pensava en la torrentada de Sant Llorenç del 2018, o en la de fa 33 anys. A diferència de la de 1989, s’ha de dir que la de divendres el gruix es va concentrar damunt Felanitx poble. La de llavors va ser més extensa a tota la comarca. Ara feia molts de mesos que no plovia. El 89, el dia 31 d’agost va fer 139 litres, i amb la terra amarada, dia 6 de setembre, 181 més. La força i la virulència de l’aigua no era tampoc la mateixa. 

Per Sant Salvador també degué ploure bé, i es Torrentó —d’aquí el topònim— va tornar obrir pas. Algunes parets de per Son Suau i el camp de futbol varen rompre i també es va negar la carretera de Manacor, just a la sortida de Felanitx. A més d’aquesta, es varen tallar un parell d’hores la de Portocolom, la de Porreres i la de Campos. La de Sant Salvador, dissabte dematí, estigué tallada per poder fer net de restes de terra i pedres.

Pluviometria

La zona amb pluja extrema, en lila
La zona amb pluja extrema, en lila

Felanitx (av. Argentina)………135 litres

Son Pou – So n’Albons…………220 litres

Son Soleret ………………….160-170 litres

Son Mesquida……………………..30 litres

Son Negre………………………70-80 litres

Son Proenç ………………………….55 litres

Son Valls……………………………….4 litres

Santanyí……………………………..24 litres

Portocolom………………………….19 litres

Campos ……………………………….12 litres

Manacor……………………………….11 litres

Son Macià……………………………30 litres

Porreres…………………………………3 litres

A Felanitx, es diu que a redols degué ploure més de 135. També per la zona de Sant Salvador i el puig de sa Cista degué ploure molt, perquè en baixava molta d’aigua.

Moltes d’aquestes dades ens les han facilitades els veïnats de les barriades, que les han recollides amb els seus mesuradors.

Edificis municipals 

Tres edificis municipals han rebut de valent la virulència de l’aigua. Tots tres estan al camí natural per on sempre corre l’aigua cap a Son Navata: el quarter de la Policia Local, on hi ha els antics rentadors públics, al passeig d’Ernest Mestre —dilluns encara treien aigua—; l’Estació Enològica, on va entrar pel dalt, i una part del fals sostre va caure, i l’Auditori Municipal, on la part del pati de butaques més a prop de l’escenari, amb el rost, pareixia una piscina. Tanta sort que fa temps que ja no s’empra pel mal estat en què es troba i els danys no han estat tan abundants com haurien pogut ser si hi hagués hagut cosa muntada. Així i tot, els mals econòmics són molt copiosos. Al quarter de la policia hi ha les centraletes de telèfon i internet dels edificis municipals, també de la Sala, i per això els dies següents no funcionà el telèfon ni internet. 

Dissabte mateix hi va haver una reunió d’urgència entre tots els portaveus dels partits polítics municipals —la de Vox no hi assistí— per avaluar els mals i analitzar la situació sobtada que vàrem patir. S’ha demanat una reunió amb el Consell i el Govern per posar diferents qüestions damunt la taula, com són les ajudes per adobar els danys als edificis municipals i possibles actuacions a fer en un futur per intentar apaivagar els efectes d’una barrumbada, cosa que és difícil quan plou tants de litres en poc temps. 

Algunes fonts apunten que si, en lloc de ploure a les 14 h, ho hagués fet a les 16 h, moltes de les incidències no s’haurien produït, però la coincidència de molta gent que acabava la feina i la sortida de les escoles i instituts va provocar més caos.

Llamps

Un parell de llamps varen pegar per la vila. Fonts d’aquest setmanari informen d’un al carrer d’en Pelat; un altre va espenyar la instal·lació elèctrica de dos camions frigorífics aturats a la via de Cintura, entre el Sindicat i la rotonda de la carretera de Porreres, mentre esperaven que amainàs per poder tornar partir. Allà la circulació va estar aturada més d’una hora i mitja, com també al passeig de Ramon Llull. Tanta sort que als conductors i altres usuaris de la via no els va passar res.

Devers les 17 h, el nivell de l’aigua havia baixat per complet i la circulació a la principal artèria que travessa el poble (la ronda i l’avinguda R. Argentina) ja s’havia restablert.

Gràcies a tothom que ens ha facilitat dades i fotografies 

El passeig Ramon Llull, vist de dins can Moix
La via de cintura, just abans d’arribar a la rotonda de Porreres

Protecció Civil treu aigua d’una casa del carrer de ses Eres
L’avinguda d’Ernest Mestre, mentre feia la barrumbada

darreres notícies

et pot interessar

Condemna en veu baixa