23.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 2 juny 2023
Solar objecte del litigi, que a poc a poc va recuperant l’espai dunar
Solar objecte del litigi, que a poc a poc va recuperant l’espai dunar

L’Ajuntament estudia demanar responsabilitats al Govern, que declarà ANEI els terrenys de sa Punta 3

L’Ajuntament –tots els felanitxers– haurà de pagar més de 6 milions d’euros pel solar-zona verda de davant la platja de s’Arenal, a la urbanització sa Punta. El Tribunal Suprem ni tan sols ha admès a tràmit el recurs de cassació que va presentar l’Ajuntament fa uns mesos. O sigui, que haurà de pagar als propietaris del terreny, la família De España, 5,2 milions d’euros –que és el preu de la valoració judicial–, més els interessos de demora, que es calcula que seran entorn d’un milió d’euros.

solar-zona verda de davant la platja de s’Arenal

Aquest pagament milionari, que afectarà greument els comptes municipals (es podrien fer moltes de coses amb 6 milions d’euros!) és el final d’un llarg procés que va començar fa 33 anys, quan es volia seguir amb la tercera fase de la urbanització de sa Punta, i que va entrar dins un conglomerat urbanístic i polític que ha tingut aquesta conseqüència per als felanitxers.

El solar objecte de litigi durant anys es va emprar com a aparcament de la platja de s’Arenal, fins que es va iniciar el litigi als tribunals l’any 2015 i un temps després es posaren unes pedrotes per marcar-ne les fites i impedir l’estacionament de vehicles. Es tracta d’una parcel·la de 8.568 metres quadrats.

Tot d’una que es va conèixer la decisió judicial, divendres, començaren les reaccions dels polítics. Així i tot, a ningú li va venir de nou la sentència, ja que és un tema que feia anys que redolava per la Sala. Per una part, el govern local. El batle, Jaume Monserrat, ha afirmat que “acatarem la sentència i pagarem”, però “estudiam interposar una demanda de responsabilitat al Govern balear, ja que va ser qui va declarar uns terrenys –on s’havia de fer la tercera fase– com a ANEI”, i això va fer que no es pogués executar el conveni urbanístic entre l’Ajuntament i família De España. “El Govern balear hauria d’assumir la seva part de responsabilitat”, digué el batle.

Per la seva banda, l’oposició, Bloc i PSOE, denunciaren la política de “mans foradades” per part del Pacte (PP, PI i J. Aznar), que, “sabent la imminència i quantia de la sentència, han gastat gairebé tot el romanent –de vuit milions– que s’havia aconseguit estalviar”. Consideren que l’Ajuntament “es trobarà en fallida”, expliquen. El batle, tot d’una ho va desmentir i assegurà que “avui disposam d’11,8 milions d’euros de tresoreria, quantia que és suficient per atendre la sentència”.

La història

L’any 1988, el govern local del PP va subscriure un conveni urbanístic en virtut del qual es declararien com a urbanitzables els terrenys de la fase 3 de sa Punta i els propietaris, a canvi, cedirien aquest solar destinat a zona verda pública inclòs a sa Punta 2. Però la promulgació de la Llei d’espais naturals, el gener de 1991, va frustrar el pla urbanitzador en ser declarat ANEI pel Govern del PP. 

Des d’aquell moment hi ha hagut negociacions entre l’Ajuntament i la propietat, amb canvis de cromos als planejaments urbanístics que s’han iniciat dins aquests anys però que no s’han aprovat (seguim amb el Pla del 69), fins que el 2015 els propietaris varen presentar una demanda davant del Jurat d’Expropiació. Al principi, la família De España demanava 7,3 M, mentre que l’Ajuntament ho va valorar en 2,8 M. La sentència, es pot dir que salomònica, ho ha deixat en 5,2 M més els interessos.

Una vegada haver pagat i ser municipal, la pregunta és: què s’hi ha de fer, a aquest solar? Hi havia un projecte, el del passeig de vianants del Port de l’època del ministre Jaume Matas, que eliminava el carrer que hi ha enmig i ampliava la platja amb les corresponents dunes. Altres fonts apunten a recuperar l’aparcament, però és zona verda. 

El temps –i els polítics, i la ciutadania– ho dirà.

darreres notícies

et pot interessar

Amàlia Salas López-Cepero

“A Felanitx ens falten polítiques culturals valentes”