15.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 4 desembre 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ara que s’acosta el dotze d’octubre, celebració de la Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, farem un poc de repàs d’aquest cos, també conegut com la Benemérita. La Guàrdia Civil fou fundada pel segon duc d’Ahumada l’any 1844, amb l’objecte de conservar l’ordre públic i protegir les persones i propietats, en un temps que imperava el bandolerisme (l’assalt de camins), i en només uns deu anys s’aconseguí erradicar aquesta lacra.
El 1846 es creà el terci de les Balears i s’instal·laren al claustre de Sant Francesc de Palma, formant la dotació inicial, un capità i 72 efectius que a poc a poc s’anaren instal·lant a diferents pobles i a les altres illes.

El setembre de 1846 fou destinat a l’aquarterament de Valdemoro el capellà castrense Miguel Moreno Moreno, qui va organitzar una capella que dedicà a la Verge del Pilar i començà a inculcar als joves guàrdies la devoció a dita verge, i el 7 de gener de 1913 fou declarada la seva patrona.

“Aquest és un dels cossos policials més ben valorats, tant per una gran majoria de ciutadans com per la resta de policies europees”

Quan esclatà la Guerra Civil fou clau, ja que aleshores eren un 30 % dels efectius militaritzats de la nació, amb 34.392 guàrdies, per la qual cosa a les regions on es mantengueren fidels a la República el cop d’Estat no prosperà, mentre que on hi donaren suport triomfà i l’agost de 1936 els qui estaven a la zona republicana foren reorganitzats com la Guàrdia Nacional de la República.
El 1940 el Govern fusionà aquest cos amb el de Carabiners, que havia estat creat el 9 de març de 1829, i feu així un únic cos. Entre el 1940 i el 1960 a la península s’enfrontaren amb els maquis (combatents republicans que no es rendiren al final de la guerra i es convertiren en guerrillers que es dedicaven a dur a terme actes de sabotatge contra la dictadura).

Del 1968 al 2011 fou la principal línia de defensa contra el grup terrorista ETA, i el 1959 començà a tenir les competències de trànsit, i de llavors s’han creat diferents divisions, com el Seprona, el grup d’agents de muntanya, la unitat K-9, el servei de guardacostes, la unitat de duanes, la unitat de delictes fiscals, la unitat de control de fronteres, els Geas, els Tedax…

L’any 1986 fou nomenat el seu primer director general no militar Luis Roldán, que per Reial decret 1/1988, de 22 de febrer, donà accés a les dones dins la Guàrdia Civil; no obstant això, el seu mandat romandrà com una època negra, ja que robà 435 milions de pessetes dels fons reservats, més 1.800 milions de comissions de constructores que duien a terme la construcció de les cases quarter, i deixà la caixa tan escurada que no tenien ni per posar combustible als vehicles operatius.

Aquest és un dels cossos policials més ben valorats, tant per una gran majoria de ciutadans com per la resta de policies europees. Jo, que per la meva activitat laboral he hagut de mantenir relacions amb ells durant més de tres dècades, puc donar fe de la seva professionalitat i de com de decebuts es troben en moltes ocasions quan, després de detenir un delinqüent provat, el porten davant el jutge de guàrdia i es passen més temps redactant paperassa del que es passa l’acusat declarant, per al final deixar-lo anar a pesar de tenir provades mostres de culpabilitat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

darreres notícies

et pot interessar