Entrant: Llagostins amb bolets a la crema
· 600 o 750 g de llagostins
· 250 g de gírgoles de panical (Pleurotus eryngii; en cast. setas de cardo)
· 2 alls
· ½ ceba
· 3 o 4 cullerades d’oli d’oliva
· 200 ml de nata per cuinar
· 100 ml de llet
· ¼ de tassó de brandi o whisky
· 1 o 3 cullerades de salsa de tomàtiga
· Sal
· Pebre bo
· Julivert, anet o cibulet
Pelam i salam els llagostins deixant a alguns la part final de la coa, els passam un poc per la paella amb oli d’oliva fins que canviïn de color, i els reservam. Feim el mateix amb els bolets.
Després, dins la mateixa paella sofregim els alls i la ceba. Quan aquesta sigui tendra, hi afegim el brandi o el whisky (opcional), l’encenem i ho deixam coure un poc fins que l’alcohol quedi evaporat. Hi incorporam la salsa de tomàtiga i ho remenam.
Tot seguit, abocam la salsa dins el pot de la batedora amb la llet, que ens ajudarà a batre-ho millor. Un cop batut ho reincorporam a la paella, hi mesclam la nata i ho deixam coure a foc suau, sense deixar de remenar, fins que la nata espesseixi. Hi salpebram.
Finalment, hi posam els llagostins i els bolets, remenam i deixam que cogui uns minuts més.
Utilitzarem alguns llagostins oberts i un poc d’herba aromàtica per decorar.
Per maridar: Ví calent amb espècies
· 2 botelles de vi jove
· 3 pals de canyella
· 5 o 6 baies d’anís estrellat
· 4 o 5 claus d’olor
· 5 cullerades de sucre
· 1 cullerada de mel
· 1 pell de taronja
· 1 pell de llimona
Dins una casserola posam els pals de canyella, els claus i l’anís, i ho torram un poc. Hi afegim el vi i les clovelles de taronja i llimona, el sucre i la mel. Ho deixam coure fins que comenci a bullir. Després d’uns minuts ho llevam del foc i deixam que infusioni mínim una hora.
No ho hem de colar i a l’hora de consumir-lo ho tornam a encalentir, i llavors, si ho preferim, ho podem colar deixant a dins la clovella de taronja.
Plat principal: Confitura d’ànec amb crema de torró
· 6 cuixetes d’ànec confitades (es venen en llauna)
· 200 g de torró de Xixona
· ¼ de litre de brou d’aviram desgreixat
· ¼ de litre de nata líquida
· 1 tassó de xerès
· Sal
· Pebre bo
Encalentirem les cuixes d’ànec al bany Maria al microones per fondre el greix. Les retiram i separam del brou.
A continuació posarem aquest brou amb la nata i el torró trossejat dins una cassoleta al foc i ho encalentirem, remenant fins que el torró estigui desfet. Ho salpebram.
Aquesta salsa ha de quedar amb cos, però no gaire espessa. Hi afegim el xerès i ho remenam.
Continuarem amb les cuixes i les daurarem al grill del forn fins que quedin cruixents. Servirem les cuixes amb la salsa de torró i les acompanyarem amb patates palla, salsa de groselles, etc.
Podem fer nius de patata palla: un cop pelades i tallades les patates amb forma de juliana molt fineta, les rentam i eixugam amb paper de cuina, i les col·locam dins un colador petit o mitjà amb el mànec llarg. Tapam amb un altre colador i ho fregim amb oli calent, i així formam els nius.
Postre. Pastís de llimona
Per a la massa:
· 1 ¼ de tassa de farina sense preparar
· ¼ de tassa de sucre blanc granulat
· 3 rovells d’ou
· 75 g de mantega sense sal
· ½ cullerada d’essència de vainilla
· Sal
Per al farcit:
· 1 pot de llet condensada
· 4 rovells d’ou
· ½ tassa de suc de llimona
Per a la merenga:
· 4 blancs d’ou
· 1 ¼ tassa de sucre blanc granulat
Encenem el forn a 180 °C i greixam el motlo que farem servir.
Preparam la massa mesclant els ingredients fins que quedin ben incorporats. Ho envoltam amb paper film i ho introduïm dins la gelera, que reposi mínim mitja hora. Un cop llesta, la treim i l’estiram damunt una superfície enfarinolada i hi folram el motlo. Tapam la massa amb paper de forn i hi col·locam un pes damunt per evitar que s’infli (llegums, arròs, etc.).
Ho enfornam devers trenta minuts, treim la massa i en retiram el paper i els pesos, i ho tornam enfornar cinc minuts més.
Preparam el farcit. Dins un bol mesclam els ingredients per al farcit, les batem bé amb unes varetes i ho colam. Abocam la mescla damunt la massa i ho enfornam fins que qualli.
Finalment feim la merenga. Posam els blancs d’ou amb el sucre al bany Maria fins que els blancs siguin ben calents; llavors els batem fins que pugin i el pot sigui fred. Per acabar, ho decorarem amb la merenga utilitzant un broquet rodó i ho enfornarem fins que estigui daurat.