27.2 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 27 juliol 2025

Entrant: Llagostins amb bolets a la crema

· 600 o 750 g de llagostins

· 250 g de gírgoles de panical (Pleurotus eryngii; en cast. setas de cardo)

· 2 alls

· ½ ceba

· 3 o 4 cullerades d’oli d’oliva

· 200 ml de nata per cuinar

· 100 ml de llet

· ¼ de tassó de brandi o whisky

· 1 o 3 cullerades de salsa de tomàtiga

· Sal

· Pebre bo

· Julivert, anet o cibulet

Pelam i salam els llagostins deixant a alguns la part final de la coa, els passam un poc per la paella amb oli d’oliva fins que canviïn de color, i els reservam. Feim el mateix amb els bolets.

Després, dins la mateixa paella sofregim els alls i la ceba. Quan aquesta sigui tendra, hi afegim el brandi o el whisky (opcional), l’encenem i ho deixam coure un poc fins que l’alcohol quedi evaporat. Hi incorporam la salsa de tomàtiga i ho remenam.

Tot seguit, abocam la salsa dins el pot de la batedora amb la llet, que ens ajudarà a batre-ho millor. Un cop batut ho reincorporam a la paella, hi mesclam la nata i ho deixam coure a foc suau, sense deixar de remenar, fins que la nata espesseixi. Hi salpebram.

Finalment, hi posam els llagostins i els bolets, remenam i deixam que cogui uns minuts més.

Utilitzarem alguns llagostins oberts i un poc d’herba aromàtica per decorar.

Per maridar: Ví calent amb espècies

· 2 botelles de vi jove

· 3 pals de canyella

· 5 o 6 baies d’anís estrellat

· 4 o 5 claus d’olor

· 5 cullerades de sucre

· 1 cullerada de mel

· 1 pell de taronja

· 1 pell de llimona

Dins una casserola posam els pals de canyella, els claus i l’anís, i ho torram un poc. Hi afegim el vi i les clovelles de taronja i llimona, el sucre i la mel. Ho deixam coure fins que comenci a bullir. Després d’uns minuts ho llevam del foc i deixam que infusioni mínim una hora.

No ho hem de colar i a l’hora de consumir-lo ho tornam a encalentir, i llavors, si ho preferim, ho podem colar deixant a dins la clovella de taronja.

Plat principal: Confitura d’ànec amb crema de torró

· 6 cuixetes d’ànec confitades (es venen en  llauna)

· 200 g de torró de Xixona

· ¼ de litre de brou d’aviram desgreixat

· ¼ de litre de nata líquida

· 1 tassó de xerès

· Sal

· Pebre bo

Encalentirem les cuixes d’ànec al bany Maria al microones per fondre el greix. Les retiram i separam del brou.

A continuació posarem aquest brou amb la nata i el torró trossejat dins una cassoleta al foc i ho encalentirem, remenant fins que el torró estigui desfet. Ho salpebram.

Aquesta salsa ha de quedar amb cos, però no gaire espessa. Hi afegim el xerès i ho remenam.

Continuarem amb les cuixes i les daurarem al grill del forn fins que quedin cruixents. Servirem les cuixes amb la salsa de torró i les acompanyarem amb patates palla, salsa de groselles, etc.

Podem fer nius de patata palla: un cop pelades i tallades les patates amb forma de juliana molt fineta, les rentam i eixugam amb paper de cuina, i les col·locam dins un colador petit o mitjà amb el mànec llarg. Tapam amb un altre colador i ho fregim amb oli calent, i així formam els nius.

Postre. Pastís de llimona

Per a la massa:

· 1 ¼ de tassa de farina sense preparar

· ¼ de tassa de sucre blanc granulat

· 3 rovells d’ou

· 75 g de mantega sense sal

· ½ cullerada d’essència de vainilla

· Sal

Per al farcit:

· 1 pot de llet condensada

· 4 rovells d’ou

· ½ tassa de suc de llimona

Per a la merenga:

· 4 blancs d’ou

· 1 ¼ tassa de sucre blanc granulat

Encenem el forn a 180 °C i greixam el motlo que farem servir.

Preparam la massa mesclant els ingredients fins que quedin ben incorporats. Ho envoltam amb paper film i ho introduïm dins la gelera, que reposi mínim mitja hora. Un cop llesta, la treim i l’estiram damunt una superfície enfarinolada i hi folram el motlo. Tapam la massa amb paper de forn i hi col·locam un pes damunt per evitar que s’infli (llegums, arròs, etc.).

Ho enfornam devers trenta minuts, treim la massa i en retiram el paper i els pesos, i ho tornam enfornar cinc minuts més.

Preparam el farcit. Dins un bol mesclam els ingredients per al farcit, les batem bé amb unes varetes i ho colam. Abocam la mescla damunt la massa i ho enfornam fins que qualli.

Finalment feim la merenga. Posam els blancs d’ou amb el sucre al bany Maria fins que els blancs siguin ben calents; llavors els batem fins que pugin i el pot sigui fred. Per acabar, ho decorarem amb la merenga utilitzant un broquet rodó i ho enfornarem fins que estigui daurat.

darreres notícies

et pot interessar