Entrant: Rossellones amb vi blanc
Ingredients:
· ½ kg de rossellones o copinyes
· 1 ceba
· 250 g de tomàtiga triturada
· 100 ml de vi blanc
· Oli d’oliva verge
· Sal
· Julivert
En primer lloc, posam una estona, les rossellones amb aigua i sal perquè amollin l’arena. Les passam d’aigua, les escorrem i les reservam.
Dins una paella sofregim la ceba tallada en juliana amb 2 o 3 cullerades d’oli. En estar blaneta, hi afegim sal i tomàtiga triturada i ho sofregim 15 minuts més a foc baix.
En estar quasi cuit, hi posam les rossellones i el vi, ho removem i amb la paella tapada les coem devers 10 minuts fins que totes estiguin obertes.
Plat principal: Calamars farcits de gambes i pop
Ingredients:
· 2 cebes
· 4 alls
· Pop
· Calamars
· Gambes
· Copinyes
· Tomàtigues
· Colorant
· Sal
· Pebre bo
· Vi blanc
Sofregim els quatre alls amb les cebes picades. Quan ho vegem cuit, hi afegim dues tomàtigues trossejades.
Mentrestant, pelam les gambes i amb les pells feim un brou; per fer-ho sofregim aquestes pells amb un poc d’oli i sal, hi afegim un tassó de vi blanc i dos d’aigua; ho deixam coure uns 10 minuts i passat aquest temps ho escolam i ho afegim al sofregit anterior i ho deixam a foc baix.
També tallam les cames i les aletes dels calamars i picam les cames del pop i els gambes ben petit.
Començam a elaborar el farcit: sofregim dins una paella amb oli d’oliva dos alls i en ser dauradets, hi afegim les cames, les aletes, les gambes, les cames de pop i el vi blanc; ho cuinam a foc fort i deixam que reduesqui fins que només quedi amb l’oli.
Farcim els calamars i els mesclam amb la salsa que haurem triturat.
Per acabar, diluïm un poc de colorant dins un poc d’aigua i l’hi afegim. Ho deixam coure uns 25 minuts, hi posam les copinyes i amb cinc minuts més ja ho podem emplatar.
Postres: Pastís d’almívar de llet (dulce de leche) i coco
Ingredients:
Massa
· 300 g de farina
· 2 culleradetes de llevat en pols
· 100 g de sucre
· Sal
· 1 cullerada de ratlladura de llimona
· 150 g de mantega blana
· 1 ou
· 2 vermells d’ou
· 2 cullerades de conyac o llet
Farcit
· 300 g d’almívar de llet
· 150 g de coco ratllat
· 100 g de sucre
· 2 ous
· 1 culleradeta de vainilla
· 1 ou mig batut pet pintar
La massa es pot fer a mà o utilitzant el processador. Avui us explicarem com fer-la amb el processador.
Posam dins el processador els ingredients secs: la farina, el llevat i la sal; tot tamisat. Hi afegim el sucre i la ratlladura de llimona. Ho processam perquè s’integrin tots els ingredients secs.
Llavors a poc a poc anam afegint-hi la mantega blana, l’ou, el vermell d’ou i, si la mescla és molt seca, hi incorporam el conyac i la llet per acabar d’unir-ho.
Seguidament, ho posam dins la gelera fins que la massa estigui ben freda i ben ferma.
Reservam dins la gelatera una quarta part de la massa i la resta l’estiram, amb un corró i un poc de farina, fins a 3 mm de gruixa. Folrram un motlle desmuntable de 26 cm de diàmetre i ho duim a la gelera mentre preparam el farcit.
Per al farcit, posam els ous dins un bol i els mesclam amb el sucre, el coco ratllat i l’essència de vainilla o conyac.
Retiram el pastís de la gelera i hi posam l’almívar de llet i llavors el farcit. Estiram la resta de la massa i la feim tires per decorar-la. Ho pintam tot amb ou batut i ho enfornam durant 30 minuts aproximadament.
Finalment pintam el pastís amb gelea calenta i el decoram amb cireres, filets de xocolata i coco ratllat.